Autor: Kaubandus.ee • 6. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kodutehnika on Soomes muust Euroopast kallim

Helsingin Sanomat võrdles kodu- ja välismaiste internetipoodide kodumasinate hindu ja tõdes, et peaaegu kõik kodumasinad ja muu meelelahutuselektroonika maksab mujal vähem kui Soomes.

Alati pole kasu ka välismaalt tellimisest, sest mõnekümne euro suurune võit võib transpordile kuluda. Hindu maksab siiski võrrelda, sest kallimate toodete puhul võib sääst ulatuda sadadesse eurodesse.

Väide, et hinnad on Soomes kõrged, sai kinnitust ka Eurostati kodutehnika hinnavõrdlusest, kus Soome oli 2007. aasta tulemuste põhjal meelelahutuselektroonika poolest Euroopas neljandal ja kodumasinate hinnatasemelt kuuendal kohal.

Euroopa odavaim kodumasinate ostukoht oli Makedoonia ja kalleim maa Island, kuni finantskriis seda muutis. Soome hinnad olid ELi keskmisest 13–14 protsenti kõrgemad.

Kodumasinamüüja Experti tegevjuhi Kari Karipuu sõnul tulevad erinevused pisiasjadest.

Näiteks tuleb kasutusjuhendid tõlkida. Samuti kergitab hindu Soome kõrvaline asukoht. Nii asuvad televiisoritehased Hispaanias ja Tšehhis ning tooted tuuakse Soome Rootsis asuva kesklao kaudu, sellest tuleb kohe üks lisakulu. Samuti on Soome käibemaks suurem kui Kesk-Euroopas.

Kesk-Euroopas on konkurents tihe ja uusi mudeleid tuleb järjest müügile. „Kui uus mudel tuleb turule, on hind Soomes ja Saksamaal peaaegu sama. Hinnaerinevus on mõnikümmend eurot, see-eest hakkab Saksamaal hind kiiremini alanema kui Soomes. Kui rääkida turult lahkuvatest toodetest, võib hinnaerinevus olla sadu kroone,“ lisas Karipuu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757