Autor: Kaubandus.ee • 6. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina võttis Saksamaalt ekspordiliidri tiitli

Lõppenud aastal lõi Hiina Saksmaalt üle maailma suurima eksportija tiitli, saades tuge üleilmsest finantskriisist, mis mõjutas Hiinat teistest suurtest ekspordiriikidest vähem, kirjutab Wall Street Journal.

Läinud aasta esimese kümne kuuga eksportis Hiina kaupu 957 miljardi dollari väärtuses ning Saksamaa 917 miljardi dollari väärtuses, näitab Genfis asuva Ülemaailmse kaubandusinfo teenistuse (Global Trade Information Services) statistika. November ja detsember üldpilti tõenäoliselt ei muutnud. 

Hiina tõusu maailma suurimaks eksportijaks oli oodata – viimasel kümnendil on aastased kasvutempod ületanud 20%.

.2007. aastal tõusis Hiina Saksamaa asemel maailma suuruselt kolmandaks majanduseks ning hingab nüüd kuklasse USA järel teisel kohal olevale Jaapanile.

Hiina esiletõusu on kiirendanud ülemaailmne finantskriis, kus Hiina on teistest suurtest riikidest vähem kannatanud. Läinud aasta esimese 10 kuuga vähenes Hiina eksport 20,4%, Saksamaa ja USA eksport vastavalt 27,4% ja 21,4%. Teenuseid nendes numbrites ei ole – see on Hiinal täna veel nõrk koht.

Teisalt on Hiina kaupade edu taganud langeva dollariga seotud valuuta. Hiina kaubad on turuosa võitnud nii USAs, Euroopas kui Jaapanis.

Mitmed majanduseksperdid kritiseerivad aga nii Hiinat kui Saksamaad selle eest, et liiga vähe on ära tehtud kodumaise nõudluse ergutamiseks ja elatustaseme tõstmiseks. Saksamaa jaoks on vähene sisenõudlus üks suurimaid majandusprobleeme, mis pärsib muuhulgas teenuste sektori arengut, millel oleks suur potentsiaal uute töökohtade loomisel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757