Autor: Maarit Eerme • 12. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse eriala jõuab sellest sügisest taas ülikoolidesse

Üle 15 aasta on taas võimalik ülikoolides õppida kaubanduse eriala – alates septembrist alustab Tallinna Tehnikaülikool kaubanduse juhtimise MA eriala magistriõppega juhtimise ja turunduse õppekavas ning Tartu Ülikool kaubandusettevõtte juhtimise MBA eriala magistriõppega ärijuhtimise õppekavas.

„Kaupmeeste Liidu juhatus on viimase aasta jooksul teinud tihedat koostööd nii TTÜ kui ka TÜ majandusteaduskondadega, et leida võimalus ülikoolides taastada kaubanduskõrghariduse õpe, sest kaubandussektor kui keerukas majandusharu vajab haritud juhte ja spetsialiste,“ ütles Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai. „Kaubanduses töötamiseks on vaja ilmselgelt fokusseeritumat haridust ka magistriõppes ning meil on väga hea meel, et leidsime toetajaid ja mõttekaaslasi ka siinsetes ülikoolides.“

Merilai sõnul pakub TTÜ majandusteaduskonnas värskelt valminud kaubanduse juhtimise õppekava nii üldisi teadmisi majandusest ja organisatsioonide juhtimisest kui ka teadmisi kaubanduse, seal hulgas jaekaubanduse valdkonna, turunduse, kategooriajuhtimise, tarneahela juhtimise, majandusanalüüsi ja personalitöö kohta.

„Kaasaja kaubandusjuht peaks olema võimeline nägema jaekaubanduse rolli ja vastutust ühiskonnas, tundma tarbijakäitumist ja turgu, kuid samas oskama rakendada ka kaubanduse valdkonna õigusnorme,“ märkis Merilai. Ta lisas samuti, et teadlik kaubandusjuht peab oskama interpreteerida ja analüüsida kaubandusettevõtte majandusseisu, probleeme ja juhtimist organisatsiooni juhtimise erinevatest kontseptsioonidest lähtuvalt.

„Selleks kõigeks on nüüdsest loodud võimalused, ettevalmistusi teevad TTÜ õppejõud, kellest pooled omavad doktorikraadi. Õppetöö algab juba selle aasta septembrist, sisseastumiseks saab esitada dokumente juba juuni lõpus,“ selgitas Merilai. „ Ka Tartu ülikooli majandusteaduskonnas valminud uus magistriõppekava loob võimaluse kaubandusjuhtidel ja -spetsialistidel asuda õppima juba sellest sügisest.“ Uute õppekavade raames on välja töötatud ja arendamisel kümmekond uut kaubanduse eriala- ja valikainet. Õppetöö läbiviimisse kaasatakse ka välisõppejõude ja kaubanduspraktikuid.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub kokku 50 liiget.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757