Autor: Maarit Eerme • 29. mai 2015

Aprillis suurenes jaemüük 6%

Stroomi keskus
Autor: Andres Haabu

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2015. aasta aprillis eelmise aasta aprilliga võrreldes püsivhindades 6%, teatab Statistikaamet. Kui märtsis kasvas jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 8%, siis aprillis jaemüügi kasv veidi aeglustus.

2015. aasta aprillis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 424,6 miljonit eurot, seega jäi aprillis kauplustesse 323 eurot elaniku kohta.

Tööstuskaupade kaupluste jaemüügi kasv aeglustus. Kui märtsis kasvas neis kauplustes jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 16%, siis aprillis oli kasv 12%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes oli jaemüük 2% väiksem kui eelmise aasta aprillis. Enim suurenes aprillis jaemüük posti või interneti teel, kus müük kasvas aastaga ligi poole võrra (48%). Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade, lillede, istikute jm (kasv 29%) ning kasutatud kaupade kauplustes ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) (kasv 27%).

Aprillis aeglustus jaemüügi kasv ka toidukaupade kauplustes. Kui märtsis kasvas jaemüük neis kauplustes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 3%, siis aprillis oli kasv 1%. Toidukaupade kaupluste jaemüügi kasvu aeglustumisele avaldasid mõju eelmise aasta aprilli kõrge võrdlusbaas ning toidukaupade hinnalanguse pidurdumine – märtsis oli toidukaupade aastane hinnalangus 1,7%, aprillis 0,2%.

Mootorikütuse jaemüük suurenes 2014. aasta aprilliga võrreldes püsivhindades 5%.

Märtsiga võrreldes suurenes aprillis jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 2%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga müük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele. 2015. aasta nelja kuuga (jaanuar–aprill) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 7,5%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli aprillis 491,5 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 86%. Müügitulu suurenes nii märtsi kui ka eelmise aasta aprilliga võrreldes püsivhindades 2%.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700