Autor: Kaubandus.ee • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvasmusfestivali TOP5 + 1 arutelu kaupmehele

14. ja 15. augustil Paides toimuval Arvamusfestivalil korraldatakse tänavu paarsada arutelu. Et festivalil paremini orienteeruda, koostas kaubandus.ee subjektiivse soovitusliku nimekirja 5 arutelust ja  ühest meelelahutuslikust filmist, mis kaubandusvaldkonnas tegutsejate tähelepanu väärivad.

Kaubandus.ee soovitab arutelusid:

1. Me teame, et toidu raiskamine on patt. Kuid kaasaegse inimühiskonna kaubanduslikud ja bürokraatlikud veidrused ei luba tihtilugu näljasele süüa anda. Prantsusmaa seadusandjad tabasid selle olukorra absurdsuse ja kuritegeliku alge ära. Mida teeme meie?

„Toidurasikamise „parim enne“ on läbi. Kuidas edasi?"

Roheline Eesti 14.08 kell 15.00 – 16.30

Moderaator: Nele Hendrikson (Eesti Toidupank)Osalejad: Aliine Lotman (MTÜ Mondo), Piret Väinsalu (Eesti Roheline Liikumine), Piet Boerefijn (Eesti Toidupank), Harri Moora Säästva Eesti Instituudi keskkonnakorralduse programmijuht ja Rimi Eesti esindaja.

2. Eesti ettevõtjate koostöövõimekus - milline see on? Toimivad lahendused välisturgudele liikumisel. Miks mõned asjad on kellelgi hästi toimunud, millised on õppetunnid:

“Kuidas jõuda koostöös välisturgudele?”

Orualal 14.08 kell 17:00–18:30

Moderaator: Lehar Kütt (KredEx)Osalejad: Anne Sulling, Sven Mats, Ivar Siimar, Robert Kitt

3. Mis seisus on Eesti tarbimiskultuur ja millest lähtuvad ostuotsused? On see hind, emotsioon, kaupleja hea maine või hoopis midagi muud? Soovides jätkusuutliku elukeskkonda, peame me kõik selle säilimisse panustama ja ressursside kasutust hoolikalt läbi mõtlema. Vastutustundlik käitumine on siinkohal kriitilise tähtsusega, kuid kas initsiatiivi allikaks on tarbijad või ettevõtjad? Kuidas peaks jagunema vastutus tänapäeva tarbimiskeskkonnas? Soovides lisaks kasumi teenimisele ka ühiskonnale midagi tagasi anda, kasvab toote või teenuse hind. Kui palju selline teguviis läheb Eesti tarbijale korda ning kuivõrd on hoolivamate tarbijate kasvatamine haridussüsteemi ülesanne?

„Kelle mure on vastutustundlik ettevõtlus ja tarbimine?“

Ettevõtlusala 14.08 kell 18.00 – 19.30

Moderaator: Marko ReikopOsalejad: Andres Sooniste (Tarbijakaitseameti peadirektor), Andrus Soodla (Danske Banki ettevõtete panganduse asedirektor), Margit Härma (kohvikuteketi MAMO perenaine), Lilli Jahilo (moedisainer)

4. Palk ei ole tööotsija jaoks enam ainuke motivaator ning täna arvestatakse töökoha valikul ka lisahüvesid, nagu tööaja paindlikkus ning sportimise ja tööalase arengu toetamine. Kutsume arutlema teemal, kuidas tööandjana leida ja hoida parimaid töötajaid, kas tööandja jaoks on pikas perspektiivis madal palk kasumlik ja milline on palgapoliitika mõju organisatsiooni jätkusuutlikkusele.

„Kas heast palgast piisab?“

Tööelu ala 15.08 kell 15.00 – 16.30

Moderaator: Mikk Granström (PÖFFi administratiivjuht)Osalejad: Klaas-Jan Reincke (Flowtime OÜ), Kadri Seeder (Palgainfo Agentuur), Marko Raid (AS Tallinna Sadam, finantsjuht), Riina Käi (AS Tallinna Vesi, finantsdirektor ja juhatuse liige), Anneli Turkin (AS Tallinna Lennujaam, juhatuse liige). Arutelu korraldab Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum

5. Eestis on iga inimese panus vajalik (olgu selleks juba pensioniikka jõudnu või ka Eestisse õppima tulnud välistudeng). Tööturu reaalne olukord aga vajalikkust ei kinnita. Kuidas kaht ressurssi Eesti heaks paremini tööle panna?

„Pensionärid ja välistudengid - Eestile talendid või takistus?“

Tööeluala 15.08 kell 17.30 – 19.00

Moderaator: Kaidi-Kerli KärnerOsalejad: Aimar Altosaar (MTÜ Kuldliiga), Merili Reismann (SA Archimedes, kõrghariduse välisturunduse spetsialist), Üllas Täht (juhtimiskonsultant, endine Estoplasti ja Ensto Eesti direktor), Tarmo Prikk (DreamGrow Digital OÜ tegevjuht), Leonardo D. Ortega Prudencio (TÜ vilistlane, Playtech Estonia OÜ tehniline kliendihaldur).

Kultuuriprogrammist on soovitatav vaadata:

Kino Sõprus @Arvamusfestival – “Parim film, mis eales müüdud” (USA 2011)

Kell 20 | Paide Kultuurikeskuses või kohapeal.

Dokumentalist Morgan Suprlock (Super Size Me) võtab seekord luubi alla brändingu-maailma, mis meie elusid läbivalt üha enam mõjutab, püüdes samal ajal leida oma filmile noiltsamadelt suurtelt brändidelt toetust nende tegutsemise tagamaid paljastava filmi tegemiseks. Kinoprogrammi pileteid on võimalik osta kas eelmüügist  Piletimaailmas

Vaata ka Arvamusfestivali täispikka programmi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700