1. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

55% inimestest soovivad paindlikku tööaega

Foto: Raul Mee
GoWorkaBiti läbiviidud uuringust selgus, et 55% vastanutest loobuksid palgatõusust ja valiksid selle asemel paindliku tööaja.

2017 aasta alguses läbi viidud uuring pea 3000 inimese seas näitas, et 55% vastajatest soovib tööd teha püsival töökohal, mis võimaldab neil valida töö tegemise aega ja kohta, ning 24% näeb ennast tegemas pigem projektipõhist tööd. Vaid 16% vastajatest soovivad teha tulevikus tööd etteantud ajal ja kohas. 5% Eesti inimestest aga on oma optimismis meile kõigile eeskujuks ja loodavad lotovõidule ja ei plaani seega üldse tööd teha.

Küsitluses osales 2848 GoWorkaBiti kasutajat vanuses 16-70, vastajate keskmine vanus oli 29 ja 85% vastajatest kuulus vanusegruppi 18-32 a. 1670 vastajat märkis elukohaks Tallinn, 330 Tartu, ülejäänud vastajad olid väiksematest linnadest ja maakohtadest. 77% vastajatest olid naised.

Teema, millega ettevõtted päev päevalt tegelevad, on motivatsioon ja kuidas „hoida inimesi“ enda juures piisavalt pikalt. Vastus on väga lihtne. Vabadus ise sättida seda, kuidas töö tehtud saab. Kui seda ei ole võimalik teha, siis kas palgaga saab asja kompenseerida? Jah, mingil määral on see võimalik. 38% vastajatest oli nõus valima 10% suurema palga ja loobuma paindlikkusest, sest nende jaoks ei ole see liialt suur ohverdus. Samas lausa 55% siiski loobub palgatõusust ja valib selle asemel paindliku tööaja. 11% vastajatest peab paindlikkust lausa kõige suuremaks väärtuseks, mida tööandjad pakkuda saavad (võrdluses toreda tiimi, hea palga ja põneva tööga). Samuti oli suurem paindlikkuse soov tulevikus neil, kes täna õpivad ja on alles sisenemas tööturule.

Kuidas siis peaks tegutsema need ettevõtted, kus palgaga ei ole võimalik töötajaid motiveerida ja ka töö nõuab kellast kellani kohalolekut? Vastus on, et ühes neist kahest tuleb teha korrektuur, et leida endale kvaliteetset tööjõudu. Muud lihtsalt üle ei jää. Kui ei ole palka võimalik tõsta, siis peab leidma võimaluse anda vabadus töötajatele ise valida tööaega ja koostada omale graafikuid.

Tõestuseks on ka see, et läbi GoWorkaBiti tööampsude on tehtud enam kui 200 000 töötundi suuresti just nendes ettevõtetes, kes selle dilemmaga maadlevad. On suur hulk inimesi, kes soovibki vaid osalise ajaga ja ise valitud graafikuga tööd teha. Suur hulk tudengeid, vanemaid inimesi ja juba graafikuga töötavaid inimesi oleks valmis lisaks oma praegustele tegemistele osalema rohkem tööturul, kui vaid oleks nende jaoks piisavalt paindlikke võimalusi.

GoWorkaBit on veebirakendus, mille kaudu ettevõtted leiavad keskmiselt 4 tunniga sobivad tööampsajad lühiajalistele töödele. 2013 asutatud Eesti idufirmaga on liitunud Eestis enam kui 90 000 ja Leedus 8000 inimest. 2016 saavutas GoWorkaBit 1 M suuruse käibe.

Autor: Kei Karlson, GoWorkaBit

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757