Autor: Kaubandus.ee • 13. märts 2020

E-ostude kättesaamiseks on kõige populaarsem viis pakiautomaadid

Baltic e-Commerce Forumil 2020 tõdes Omniva juhatuse esimees Ansi Arumeel, et jätkuvalt on Eestis kõige populaarsemaks e-ostude kättesaamise viisiks pakiautomaadid.
Margot Heinsalu (DPD Eesti), Ansi Arumeel (Omniva), Jonas Heinonen (Boomerang)
Foto: ARON URB

Arumeel selgitas, et pakiautomaatide menukuse põhjus on ühelt poolt eestlaste introvertsus, teisalt aga mugavus kasutada ise oma aega. „Kui tellid endale kulleriga e-poest kauba koju, pead sa olema kindlal ajal kodus ja ootama, kuid pakiautomaadi kasutamise puhul saab igaüks ju ise otsustada, et millisel päeval ja tunnil on kõige mugavam tellitud asjade järgi minna. Lisaks on see efektiivsem pakivedaja jaoks kui kõigile pakkide koju kätte viimine ehk et win-win,“ lisas ta.

Kuigi Eestis on pakiautomaatide kasutamine populaarsem kui teistes Balti riikides, ennustab Arumeel ka sealsetele turgudele kasvu. „Kui 2012. aastal Leedu turule minnes oli väga keeruline selgitada, et mida pakiautomaat endast kujutab, siis tänaseks on see võimalus üsna hästi omaks võetud,“ lisas Arumeel.

Logistikaettevõtte Boomerang tegevjuht Jonas Heinonen täiendas, et pakiautomaadid kasvatavad turuosa ka Rootsis ja Kesk-Euroopas. „Ka neis piirkondades on pakiautomaadid tulnud, et jääda.“ Ta täiendas, et ilmselt ei muutu pakiautomaadid siiski ainsaks kaupade kätte toimetamise viisiks, sest inimesed soovivad valikuvõimalusi. „Ostja tahab alati valida, kuidas tellitud kaup temani jõuab. Kas toob selle koju kuller või soovitab ta hoopis ise järele tulla, viimane variant on muide Rootsis väga populaarne,“ sõnas Heinonen.

Kuigi aeg-ajalt on juttu kulleriteenuse kehvast kvaliteedist, sõnas Boomerangi tegevjuht, et ka siin kehtib „saad, mille eest maksad“, põhimõtte. „Kaupmees, kes müüb üle veebi eksklusiivseid ja erilisi tooteid, võiks mõelda läbi, milline on tellitud kauba kättetoimetamise viis ja kas see on toote vääriline. Kui tellida väga odavaid tooteid nt Hiinast, siis ei ole mõtet ka eeldada väga kõrgelt teenindusetaset,“ lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757