Autor: Kaubandus.ee • 30. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui Hiina tarbija vihastab

Hiina olümpiatõrviku teekonda Euroopas saatnud protestid Tiibeti toetuseks ja inimõiguste kaitseks Hiinas, on Hiinas tekitanud tugeva pahameele, rahvustunde tõusu ning üleskutsed lääneriikide kaupu boikoteerida.

1. mail peaksid Hiinas kulmineeruma juba nädalapäevad hoogu võtnud meeleavaldused Prantsuse jaeketi Carrefour vastu. Hiinlasi pole suutnud lepitada ei Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy isiklik lepituskiri Hiina ratastoolis sportlasele, keda Pariisis olümpiatõrviku kandmisel rünnati, ega mitmed kõrgetasemelised Pekingisse lähetatud erisaadikud. Carrefour omaltpoolt on käivitanud reklaamikampaania, kus kinnitab suurtel lehepoognatel oma "resoluutset vastuseisu Tiibeti iseseisvumisele".

Carrefouril on Hiinas 112 supermarketit ning viimasel kahel nädalal on vähemalt 15 neist piiratud ja boikoteeritud. Palju firma kõigest sellest kahju on saanud, ei ole esialgu selge. Mullu oli Carrefouri käive Hiinas 2,96 miljardit eurot (kogukäive 92,3 miljardit eurot) ja töötajaid 44 000.

Hiinlased on oma viha suunanud ka teiste nähtavalt Prantsusmaa toodete vastu – olgu need LVMH luksuskaubad, l’Oreali kosmeetika või Prantsuse autod. Lisaks Hiina sportlase ründamisele kütab viha Prantsuse presidendi võimalik mittesaabumine olümpiamängude avamisele.

Mures on ka Saksamaa ettevõtted, kelle ekspordist läheb 7% Hiina turule. Jäist hingust Hiina äripartnerite poolt tundsid ettevõtted juba siis, kui kantsler Angela Merkel otsustas mullu septembris kohtuda Tiibeti vaimse liidri Dalai-laamaga. Riigi suurima keemiaettevõtte BASF kontserni juht Jürgen Hambrecht hoiatas sel kuul Saksa liidreid Hiina olümpiamängude boikoteerimise eest, et mitte kogu Saksamaale sanktsioone kaela tõmmata. „Kui ärisidemed Hiinaga kannatavad, oleks see tõsine probleem Saksamaa majandusele ja sellega meile kõigile,“ ütles ta intervjuus ajalehele Handelsblatt.

Ka Saksamaa tööstus-kaubanduskoja esimees Martin Wansleben hoiatab, et eurooplaste protestid inimõiguste rikkumise vastu Hiinas võivad kahepoolsele kaubandusele olulist kahju tekitada. „Seni ei ole lepinguid veel annulleeritud, kuid olukord on pingeline,“ ütles ta agentuurile AFP.

Saksa tööstus-kaubanduskoja DIHK hinnangul on Saksamaal 200 000 töökohta otseselt sõltuvad ekspordist Hiinasse. Nii manitsevad paljud firmad Hiinaga dialoogi pidama, mitte olümpiamängude avatseremooniat boikoteerima. „Üleskutsed Euroopas Hiinat boikoteerima suurendavad üksnes Hiinas üleskutseid boikoteerima Euroopa kaupu, hoiatas DIHK.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757