Autor: Kaubandus.ee • 2. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sportland jäi üle-eelmisel aastal rekordkahjumisse

Kuigi Sportland International Groupi (SIG) käive 2008. aastal pisut suurenes, jäi ettevõte 205 miljoni kroonisesse kahjumisse, mis on üle seitsme korra suurem kui 2007. aasta kahjum.

2008. aasta tulemused tegi Sportland avalikuks alles nüüd, hilinedes üle poole aasta oma majandusaasta aruande esitamisega äriregistrile.

Sportlandi üks omanikke Are Altraja tõi eile tunamulluse suure kahjumi põhjuseks kolm asjaolu: Venemaa ja Ukraina valuuta devalveerimise, allahindluste tegemise surve, samal ajal kui püsikulud veel ei alanenud, ning suure hulga kaupluste käivitusfaasis olemise.

Nüüdseks on Sportlandi grupp võrreldes 2008. aasta lõpuga tundmatuseni muutunud. Alates 2009. aasta algusest on SIG töötajate arv vähenenud 645 inimese võrra, suletud on 56 kauplust kokku 17 000 ruutmeetril. See tähendab, et mullu suleti enam kui kolmandik poode ning koondati enam kui kolmandik töötajatest.

Venemaal jäädi vähemusosanikuks

Eelmisel aastal lahkus Sportland Soomest ning tõmbas oma tegevust järsult kokku Venemaal. Idanaabri juures müüs SIG mullu kevadel oma tütarfirma OOO Sportland Londonis registreeritud ettevõttele Faniola Ltd ning sai vastu kahe spordikaupade jaemüüja vähemusosaluse: 11,5% osaluse nii Sportland RUSis, millel on 15 kauplust, kui ka enam kui 100 kauplusega INTERSPORT RUSis. Osaluse INTERSPORT RUSis ostis SIG Küprosel registreeritud ja tõenäoliselt venelaste omanduses olevalt ettevõttelt nimega Melovest Ltd.

"Lahkusime jõuliselt Venemaalt, et keskenduda kriisijuhtimisele Baltimaades," sõnas Altraja.

Kuigi majandustulemused 2008. aastal Sportlandi juhtidele ja omanikele rõõmustamiseks põhjust ei andnud, kulutati tegevjuhtkonna ning juhatuse ja nõukogu liikmete tasudeks 15 miljonit krooni, mis on 3 miljonit krooni rohkem kui hüppelise laienemise tähe all kulgenud 2007. aastal. Dividende lähiaastatel ettevõttel plaanis jagada pole, seisab aruandes.

SIG 2008. aasta aruannet auditeerinud KPMG Baltics ASi audiitor jättis aruandele ka kaks märkust ning ühe tähelepanujuhtimise. Esimeses märkuses pidas audiitor ebatõenäoliseks ligi 30 miljoni krooni edasilükkunud tulumaksunõude realiseerumist ning teises märkuses nentis, et ei saanud ettevõtte varade väärtuse testimise eelduste kohta piisavalt kindlust.

Audiitor kahtles ettevõtte võimes jätkata

2008. aastal hindas SIG alla kahe tütarettevõtte väärtust - SIA Solidas ostul tekkinud firmaväärtust 1,2 miljoni krooni võrra ning OOO Citysport ostul tekkinud firmaväärtust 4,7 miljoni krooni võrra. Ülejäänud varade puhul leidis juhtkond, et allahindlus pole vajalik.

Audiitor juhtis oma otsuses tähelepanu ka sellele, et ettevõtte probleemid käibekapitali ja maksevõimega viitavad olulisele ebakindlusele ning võivad seada kahtluse alla SIG võime jätkata. Ka ettevõtte juhtkond nentis aruandes, et seoses käibe kahanemisega on firmal tekkinud ajutised raskused lühiajaliste kohtustuste täitmisel, kuid kinnitas, et maksevõime parandamiseks on tegevusplaan olemas.

Möödunud reedel teataski SIG rõõmusõnumist, et Swedbanki juhtimisel poolteist aastat kestnud läbirääkimistel võitlesid miljardikäibega Sportlandi omanikud Are Altraja ja Anti Kalle pankade sündikaadilt endale viis aastat pikendust sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvate laenude tasumiseks. Kusjuures Swedbank laenas meestele raha veel juurdegi.

Kokkuleppe puhul on oluline märkida, et Swedbanki nõudmisel konsolideerisid Altraja ja Kalle SIGga ka enda kasumliku kõrvaläri, spordikaupade maaletooja ASi Jalajälg. Jalajälg teenis 2008. aastal 17 miljonit krooni kasumit.

Taust

Äri tõmmati koomale Soomes ja Venemaal

2009. aastal lahkus Sportland International Group (SIG) Soomest ning Venemaal jätkab üksnes vähemusosanikuna.Soome: ettevõte lahkus 2009. aasta kevadel, et keskenduda Balti turgudele.Venemaa: SIG vähemusosanik (11,5%) kahes ettevõttes. Sportland RUSi käe all tegutseb Venemaal 15 kauplust ja Vene juhtiv spordikaupade ettevõtte INTERSPORT RUS tegutseb eri linnades enam kui 100 spordikauplusega.Eesti: Sportland Eesti AS tegutseb eri kaubamärkide all 37 kauplusega.Läti: SIA Sportland kuulub möödunud aastast sajaprotsendiliselt SIG-le, kauplusi on 26.Leedu: 85% osalusega tütarfima Leedus UAB Sportland on Leedus suurima turuosaga, kauplusi on 30.Ukraina: SIG jätkab senise tegevusmudeli alusel. Tütarettevõttest TOV Sportland kuulub kohalikele partneritele 10 protsenti, kauplusi on 9.Allikas: Sportland

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757