Autor: Maarit Eerme • 30. detsember 2022

15 kõige loetumat artiklit aastal 2022

Väike tagasivaade 2022. aastasse. Reastasime 15 kõige enam loetud lugu, mis ilmusid 2022. aastal. Lugejatele läks kõige enam korda Lidl'i, IKEA kui ka T1 keskuses toimuv. Lisaks tunti suurt huvi ka toidukaupluste tegevuse vastu. Loo lugemiseks kliki artikli pealkirjale!
IKEA kauplus avati 2022. aasta augustis
Foto: Liis Treimann

1. Lidl avab Tartu Lõunakeskuse kaubanduspargis uue kaupluse

6. oktoobril kell 8.00 avatakse Tartu külje all Lõunakeskuse kaubanduspargis uus Lidli kauplus. Jaekaubandusettevõte Lidl Eesti on investeerinud kaupluse ehitusse, samuti lähiümbruse heakorda ja taristu parandamisse üle 2,8 miljoni euro. Kaupluse avamisega loodi piirkonnas ligi 60 hästitasustatud töökohta.

2. Miinimumpalk tõuseb järgmisel aastal 71 euro võrra

Sotsiaalpartnerite Eesti Tööandjate Keskliidu ja Eesti Ametiühingute Keskliidu delegatsioonid leppisid eile, 5. septembril kokku 2023. aasta miinimumpalga määras. Kokkuleppe tulemusena tõuseb miinimumpalk järgmisel aastal tänavusega võrreldes 71 euro võrra ehk 725 euroni.

3. Burger King avab Eestis esimese drive-in funktsiooniga restorani

Tallink Grupp on rajamas Laagrisse, täpsemalt Pärnu maanteele, suunaga Tallinnast Pärnusse, Eesti esimest drive-in funktsiooniga Burger King restorani.

4. IKEA on teinud Eesti mööbliturul puhta töö

"IKEAl läheb suurepäraselt, nende kasv on olnud kiire," ütles Äripäeva Infopanga konkurentsianalüütik Sigrid Kõiv

Hot Lips poe avamine T1 Keskuses
Foto: Liis Treimann

5. Hot Lips avab novembris T1 keskuses Erootikamaailma

Hot Lips avab 4. novembril Tallinnas asuvas T1 keskuses Erootikamaailma. Uue kontseptsiooniga kauplus hakkab asuma T1 keskuse teisel korrusel, üle 1000-ruutmeetrisel pinnal ning on Balti- ja Põhjamaade suurim.

6. Siberi odavkett avas vaikselt Narvas uksed

Paar kuud tagasi avas Siberi päritolu odavkett MERE Narvas oma esimese kaupluslao uksed ilma igasuguse reklaamita.

7. Jaekettide turuosas muutusi ei ole, tehti ettevalmistusi uue jaeketi tulekuks

Värskelt Infopanka jõudnud jaekettide majandusaasta aruannetest on näha, et enamjaolt kasvatasid kõik jaeketid müügitulu, kuid oli ka erandeid. Tulemustest on näha, et jaeketid pingutavad, et enda võideldud turupositsioonist kinni hoida ning ettevalmistusi tehti ka uue turuosalise sisenemiseks.

Foto: Andres Haabu

8. Kas ka kaubandusvaldkonda ootab ees suur koondamislaine?

Viimaste nädalate teadete valguses on paslik küsida, kas ka kaubandusvaldkonda võivad ees oodata suured koondamised. Kaupmehed, erinevatest valdkondadest, avaldavad sel teemal arvamust.

9. T1 keskus muudab nime

Tallinnas asuv kaubandus- ja meelelahutuskeskus kasutab edaspidi nime „T1 keskus“ või lühidalt „T1“, mis asendavad algset nime „T1 Mall of Tallinn“.

Hansa Candle omanik ja juhatuse esimees Harri Juhani Aaltonen
Foto: Johanna Adojaan

10. Hansa Candle omanik: mina keeldun jaekettidega pikaajalisi lepinguid sõlmimast

Hansa Candle omaniku ja juhatuse esimehe Harri Juhani Aaltoneni sõnul tahavad kõik jaeketid nendega pikaajalisi lepinguid sõlmida, kuid nemad ei ole sellega nõus. Kuid viimasel ajal on jaeketid hakanud Aaltoneni sõnul aga oma suhtumist muutma.

11. E-smaspäev toimub edaspidi neli korda aastas

Tarbijate oodatud E-smaspäev toimub senise kahe korra asemel nüüd neli korda aastas, e-poodide ühiskampaania käigus teevad sajad veebipoed ulatuslikke sooduspakkumisi.

12. Rimi: tuleb sulgeda kauplusi, mis on oma aja ära elanud

Viimasel ajal on palju näha olnud, et Rimi teeb enda erinevates kauplustes tühjendusmüüke. Ettevõtte tegevjuhi Vaido Padumäe sõnul teevad nad tühjendusmüüke kahel põhjusel, kas kauplus on tarvis ümber ehitada või sulgeda.

Pixabay

13. Hulgikaupmehed: olukord on ületanud igasuguse taluvuse piiri

Pöördusime kolme hulgikaupmehe poole uurimaks, milline on nende olukord seoses sellega, kui jaeketid Venemaa ja Valgevene päritolu tooted kaubavalikust välja arvasid.

14. IKEA ümbrusesse luuakse Eesti esimene kaubanduspark

IKEA kõrvale on kerkimas Eesti esimene kaubanduspark, mis toob Eestisse ka uusi kaubamärke. OÜ Tallinn Retail Park Developmenti emafirma UAB VPH direktor ja partner Barry Nabuurs rääkis kogu protsessist lähemalt.

15. Coopi ostudirektor: me ei taha olla tõprad

Coopi ostudirektor Oliver Rist rääkis lähemalt sellest, kuidas tänases kriisiolukorras tuleks tarnijatega läbirääkimisi pidada ning mida ootab jaekett tarnijalt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757