Autor: Maarit Eerme • 30. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis olulist juhtus 2016. aastal kaubanduses?

2016. aastal alustas Norde Centrum laiendustöödega ning saab valmides ka uue nime.
Foto: Norde Centrum
Vaadates tagasi 2016. aastale on hea välja tuua aasta jooksul avatud kaubandus- ja logistikakeskused, uued kauplused, nimevahetused ning kaupmeestele omistatud tunnustused.

14. jaanuaril avati Tallinna lähistel Maardus Tallinki Logistikakeskus, mis hakkab koordineerima AS Tallink Grupi laevastiku, hotellide ja kontorite kaubavahetust. Loe lisaks.

12. veebruaril avas Tallinnas uksed Mustamäe Keskus, mis koondab ühe katuse alla Baltikumi moodsaima Apollo koni, Mustamäe suurima valiku toidukohti, esimese Lotte kohviku, Rimi ja kaasaegsema MyFitness spordiklubi. Loe lisaks.

5. veebruaril avas Maxima Eesti Rae vallas 35 miljonit maksva ühe Eesti suurima ja kaasaegsema logistikakeskuse, mis on ettevõtte 12 tegevusaasta suurim investeering siinsel turul. Loe lisaks.

Tartu Kaubamaja keskus uuendas kaheksa kuud väldanud suuremahuliste ehitustööde käigus suure osa üüripindadest, keskuse sise- ja välisilme ning võttis kasutusele keskkonnasõbralikud energiasäästlikud valguslahendused. Renoveerimistöid teostati kokku 7000 ruutmeetril kaubanduspinnal ja koguinvesteering on 4 miljonit eurot. Loe lisaks.

Tartus Tasku Keskuses avati Eesti esimene CCC kingakauplus. Loe lisaks.

Ehitus- ja aiatarvete kaubamaja Bauhaus laieneb Eestis ning avab oma teise kaubamaja Tallinnas Rocca al Mares 2017. aasta kevadel. Loe lisaks.

R-Kiosk hakkab Eesti suursaarte ja mandri vahel opereerimist alustavatel parvlaevadel kauplusi pidama. Toitlustusteenust hakkab pakkuma Arensburg OÜ. Loe lisaks.

H&M avas Baltikumis e-poe. Loe lisaks.

7. aprillil avati Lasnamäel Kärberi kaubanduskeskus, kus on ligi 5500 ruutmeetrit äripinda. Keskuse suurimateks üürnikeks on Selver ja MyFitness.Loe lisaks.

4. mail avati Lasnamäel Tähesaju Citys Soome päritolu ettevõte Motonet, mis spetsialiseerub autotarvikute ja varuosade ning vaba aja toodete müügile. Loe lisaks.

Coop avas mais e-poe. Loe lisaks.

Kiirtoidukett KFC plaanib Eestis restorani avada 2017. aastal. Loe lisaks.

21. mail avati Tartus uus kaubandus- ja vabaajakeskus Kvartal, kus on üle 50 kaupluse ja teenusepakkuja ning 9 toidukohta. Kvartali avamisega sai Tartu endale H&M'i, Zara ja Vapiano. Loe lisaks.

27. mail lõpetas Cherry Eesti ja Läti turul tegevuse, kuna ettevõttel ei ole raha, et koostööpartneritele maksta. Loe lisaks.

15. juunil avas Viimsis Pärnamäel uus kaubanduskeskus. Loe lisaks.

Circle K Eesti ostis Premium 7 kaubamärki kandvad 11 teenindus-  ja 12 automaatjaama. Loe lisaks.

16. juunil pandi Balti Jaama Turule pidulikult nurgakivi. Uus turg plaanitakse avada 2017. aasta kevadel. Loe lisaks.

Norde Centrumi ostukeskuse kaks korda suuremaks kasvatavad laiendus- ja ümberehitustööd algasid augustis ning keskus saab ka uue nime. Loe lisaks.

Septembri lõpus avati Ülemiste keskuses Zara Home kauplus, mis on ainus Zara brändi sisustustoodete kauplus Eestis. Loe lisaks.

4. oktoobril avas Coop Eesti Tallinna lennujaama külje all Soodevahe külas enam kui 43 000 ruutmeetrise logistika- ja büroohoone, mis hakkab igas kuus läbima 25 miljonit ühikut kaupa. Loe lisaks.

27. oktoobril avati pidulikult Põhja-Tallinnas kohalik Arsenali keskus, kuhu on oodatud eelkõige piirkonnas elav ja töötav inimene. Loe lisaks.

Järgmise aasta lõpuks muudetakse kõik Säästumarketid miniRimi kauplusteks. Loe lisaks.

Marks & Spencer kavatseb sulgeda Eesti kaks kauplus. Loe lisaks.

Veebipood Ooolala lõpetas 1. detsembril Eestis ja Läti turul tegevuse. Loe lisaks.

1. detsembril avati Maardu esimene kaasaegne Pärli kaubandus- ja vabaajakeskus. Loe lisaks.

Tehnigud

Eften ostis Cityconilt Magistrali kaubanduskeskuse. Loe lisaks.

East Capital ostis 27.5 miljoni euroga Mustamäe Keskuse. Loe lisaks.

Maailma suurim elektrimaterjalide ja energialahenduste müügiga tegelev kontsern Rexel Group, kellele seni kuulus Elektroskandia Baltics OÜ, müüs oma tegevuse Balti riikides Würth Group'ile. Loe lisaks.

Balti riikides tegutseb erakapitali fondivalitseja Livonia Partners ostis aia- ja kodukaupade keskuse Hortese. Loe lisaks.

Toidu- ja esmatarbekaupude hulgimüügifirma Kaupmees & KO omandas enamusosaluse Tridens’ist, mis esindab Eestis mitmeid maailma juhtivaid joogi- ja toidubrände. Loe lisaks.

Eesti parfümeeria ja kosmeetika e-pood Loverte.com ostis Eesti e-poe Iludus.ee. Loe lisaks.

Elisa ostab Starmani 151 miljoni euro eest. Loe lisaks.

Tallinna Optika OÜ asutaja Kalev Klais müüs ettevõtte Soome optikaketile Silmäasema Fennica Oy. Loe lisaks.

Muud põnevat

28. jaanuaril võitis Rahva Raamatu e-kauplus 2016. aasta kõige kasutajasõbralikume e-poe tiitli. Loe lisaks.

15. veebruaril avati uus elektrooniline keskkond, mille kaudu saab lahendada kõikide Euroopa Liidu e-kauplejatega tekkinud kaebusi. ODR-platvorm hõlbustab nii siseriiklike kui ka piiriüleste tehingutega seotud vaidluste lahendamist. Loe lisaks.

1. märtsil jõustus uus tarbijakaitseseadus. Loe lisaks.

Rahva Raamat valiti üheks neljast maailma parimaks raamatupoeks. Loe lisaks.

Statoil Fuel & Retail Eesti võttis aprillist koos kontserni teiste ettevõtetega kasutusele uue juriidilise nime Circle K Eesti. Statoili kaubamärk jääb aga Eesti teenindusjaamades kasutusele kuni järgmise aasta kevadsuveni. Loe lisaks.

19. aprillil võitis Ülemiste keskus Euroopa kaubanduskeskuste konkursil esikoha. Loe lisaks.

Eesti E-kaubanduse Liit andis 27. aprillil Apotheka Netiapteegile E-tegu 2016 tiitli. Loe lisaks.

Baltimaade suurimat ehitus- ja kodusisustuskaubamajade võrku juhtiva ettevõtte Rautakesko AS uueks ärinimeks registreeriti AS Kesko Senukai Estonia. Loe lisaks.

Eesti Kaupmeeste Liit pärjas „Aasta Kaubandustegu 2016“ tiitliga Rahva Raamatu Viru Keskuse kauplusekontseptsiooni. Loe lisaks.

Eesti raamatupoe- ja kinokett Apollo valiti rahvusvahelise konkursi The Global Service Design Award finaalis maailma parima teenusekontseptsiooniga ettevõtteks. Loe lisaks.

Rimi avas oktoobris enda mobiilirakenduse, millega on klientidel mugav ja lihtne luua ostunimekirjasid ning koguda inspiratsiooni kokkamiseks. Loe lisaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757